Haamu

Ice Ice Pac-ey Blogini on saapunut. Tervetuloa tulevaisuuteen. Puheenaiheina digitaalinen ja analoginen tekniikka, media, liikkuvat ja liikkumattomat kuvat, sen tarkemmin aihepiiriä rajaamatta. Mikä nyt sattuu kiinnostamaan: paikoin pop, ajoittain art. Tämä ensimmäinen postaus saa kunnian käsitellä itse blogin tekniikkaa! (Aihepiiri selvästikin joskus myös meta.)

Blogialustana toimii uutuuttaan hohtava Ghost, joka julkaistiin suuren yleisön käyttöön vasta pari viikkoa sitten ja on nyt versiossa 0.3. Se ei siis ole täydellinen, mutta sovitaan että lastentaudit kuuluvat asiaan.

Monet aivan tavalliset ominaisuudet ovat vasta tulossa: esimerkiksi toivon että jonain kauniina päivänä myös sivun toiminnot ovat suomeksi, mutta näillä mennään toistaiseksi. Yritän jakaa kokemuksia alustan käytöstä ja ominaisuuksista, kunhan niitä ehtii kertyä. Ghostin on tarkoitus olla vain blogialusta, vastapainona mm. WordPressille, joka on vuosien varrella kasvanut blogialustasta isoksi CMS-järjestelmäksi.

Ghost on kevyt, helppokäyttöinen ja responsiivinen – sivu taittuu oikein oli käytettävä selainlaite mikä tahansa. Blogiteksti eli sisältö kirjoitetaan ja muotoillaan Markdown-formaatissa, eli kaiken voi tarvittaessa tehdä muualla kuin Ghostin editorissa. Itse käytän iA Writeria, jossa on Markdown-esikatselu, mutta mikä tahansa tekstieditori käy.

Omaa kommentointialustaa ei Ghostissa ole, joten sen hoitaa helsinkiläis-portlandilainen Moot (joka muuten tukee Markdown-muotoilua kommenteissa). Kokeilaan nyt tätäkin.

Tervetuloa viipaleelle minun internetiäni. Sana on vapaa, anna palaa.

Kirjoittanut Sampo Sauri

Kirjoittaja ei ole enää kovin nuori eikä edes kovin vihainen.